Als je uit de hand fotografeert is beeldstabilisatie een zeer welkome functie. Kleine bewegingen die je maakt met je hand worden door de beeldstabilisatie gecorrigeerd waardoor je foto scherp blijft bij relatief lange sluitertijden. Dit kan vaak al zo’n 2 stops schelen! Maar wat als je nu wilt fotograferen met sluitertijden van enkele seconden vanaf statief?

Je bent er helemaal klaar voor om de geweldige landschap foto te maken. Camera op het statief met kabel ontspanner, juiste competitie, instellingen staan goed. Sluitertijd staat op meerdere seconden. Het laatste wat je wilt, is dat de kleine motor in je objectief eindeloos op zoek gaat naar trillingen. Dat zoeken kan trillingen veroorzaken wanneer je camera op statief staat. Elke kleine beweging kan invloed hebben op de scherpte. .

Tanah Lot Bali Indonesia Statief - Schakel beeldstabilisatie uit
Tanah Lot Bali Indonesia

Enja er zijn objectieven op de markt die ingebouwde functionaliteit hebben die detecteert wanneer je je camera op een statief hebt staan. Dan wordt de beeldstabilisatie uitgeschakeld. Deze functionaliteit zit hoofdzakelijk in de duurdere objectieven. Als je het niet zeker weet of je objectief beschikt over deze functionaliteit of niet wilt vertrouwen op deze functionaliteit? Dan is het advies schakel de beeldstabilisatie uit.

Statief - Schakel beeldstabilisatie uit

Het kan zijn dat je camera beschikt over IBIS (In-Body Image Stabilization). Dat betekent dat de beeldstabilisatie in je camerabody verwerkt zit. In dat geval zet je de stabilisatie dus niet uit via je objectief, maar via de camera zelf. In body stabilisatie heeft voordelen. Het werkt met alle objectieven en je hoeft geen objectieven aan te schaffen met stabilisatie.

Bij Nikon wordt beeldstabilisatie VR genoemd, Vibration Reduction. Bij Canon IS, Image Stabilization. Sony noemt het OSS, Optical Steady Shot en zo zijn er nog vele andere verschillende termen die hetzelfde betekenen. leder merk heeft hier dus een andere term en afkorting voor. Waarmee fotografeer jij?

 

Statief – Schakel beeldstabilisatie uit


Ontdek meer van Ven-Zelderheide.eu

Abonneer je om de nieuwste berichten in je inbox te ontvangen.

Geef een reactie

error: Content is protected !!