Sony RX100 VI – Compactcamera

Sony RX100 VIEnige tijd gelden kreeg wij de Sony RX100 VI compact camera te leen van Sony Nederland. Om zo de compact camera opnieuw ontdekken. Maar wat is nu een compact camera? De naam zegt het eigenlijk al, een digitale camera die compacter is dan de meeste spiegelreflex- of systeemcamera’s. Compact camera’s hebben een vast objectief op de body, deze kun je niet verwisselen. Door het compact formaat is de camera ideaal om met je mee te nemen. bijvoorbeeld op reis.

 

De Sony RX100 VI is een compact camera die valt in de categorie voor de enthousiaste fotograaf. De RX100 VI beschikt over een 24-200 mm-objectief. Dat geeft je in de praktijk veel nieuwe mogelijkheden en het maakt de RX100 VI een echte superzoom. Zoals mijn vrouw het omschrijft de ideale camera voor op reis. En zo mocht de camera mee voor weekendje Duitsland/Luxenburg en paar dagen Disneyland.

Sony RX100 VI

De belangrijkste kenmerken van de Sony RX100 VI:

• 20.1 mp 1 inch CMOS sensor .
• BIONZ X beeldprocessor .
• 24-200mm Zeiss Vario-Sonnar T* f/2.8-4.5 objectief
• 4K UHD video met HLG en S-log3 Gamma’s
• Snel hybride AF systeem met 315 punten

Het autofocus van de Sony RX100 VI wordt bereikt door het combineren van focale fasedetectie AF, met zijn hoge snelheid en uitstekende volgmogelijkheden en met contrastdetectie AF voor een hoge nauwkeurigheid. De 315 AF-punten beslaan ongeveer 65% van het beeldveld. Dit grote gebied en de hoge densiteitconfiguratie zorgen ervoor dat zelfs verre, kleine en snel bewegende onderwerpen, waar je vaak moeilijk op kunt scherpstellen, kunnen worden vastgelegd tot aan de rand van het beeld. In de praktijk werkte het AF-systeem verrassend goed.

Sony RX100 VI

 

Bediening

Met de Touch Focus functie stel je de focus eenvoudig in door het display aan te raken, terwijl je met Touch Pad AF je vinger sleept om de focus intuïtief te positioneren wanneer je de zoeker gebruikt. Omdat wij veelal fotografeerde vanaf het LCD scherm deze functionaliteit veel gebruikt. Enige wat wij jammer vinden is dat touch gedeelte niet functioneerde bij de instellingen/menu’s.

De zoeker hebben wij eigenlijk zelden tot niet gebruikt. Deze vond ik persoonlijk niet zo prettig werken. Dit komt mede dat ik de zoeker gewend ben van de Sony a7r III etc.

Ook prettig is het kantelbare schermpje. Zo heb ik geregeld de camera boven mijn hoofd of laag bij de grond gehouden. Om zo foto te kunnen maken. Het kantelbare scherm helpt hier dan ook om de juiste compositie te kunnen bepalen. En voor degene die graag selfies nemen of vloggen. Er is ook een selfiestand als je het schermpje zo ver door klapt dat je het beeld vanaf de voorkant van de camera kunt zien.

Disneyland 2019
1/40 | f/7.1 | ISO 100

Beeldkwaliteit

De camera is uitgerust met een Zeiss 24-200mm objectief en een 20.1 mp 1 inch CMOS sensor. Zoals je van Sony gewend bent. Hebben de sensoren een lekker groot dynamisch bereik. En zo ook bij de Sony RX100 VI. En nee dit is niet vergelijkbaar met een camera, zoals de Sony a7r III. Voor een compact camera behoort deze toch echt tot de betere (top). Zo heeft de camera ons aangenaam verrast. Waarbij hard zonlicht en donkere schaduwen in één beeld voorkomen. De camera wist dit toch vrij goed te handelen. En als je in RAW fotografeert was er toch nog best wat detail terug te krijgen in de nabewerking.

Luxenburg
1/250 | f/11 | ISO 100 (tegen de zon in gefotografeerd)

De camera is prima in staat zelf een goede belichting te bepalen in de automatische stand. Je kunt echter ook werken met bijvoorbeeld sluitertijd voorkeuze, diafragma voorkeuze of compleet handmatig. De ring op het objectief kun je draaien en dient per mode voor het instellen van andere elementen. Zelf werkte ik vooral in compleet handmatig en of op diafragma voorkeur stand en mijn vrouw in de volledig automatische stand.

De grote diafragma-openingen van de Sony RX100 VI stelde niet teleur met haar bokeh-effect. Zelfs op het middelste telebereik (100mm) behoudt de camera openingen van f/4 en f/4.5 op 200mm. Met deze camera heb je altijd een telelens tot je beschikking. En dat op zakformaat!

Disneyland 2019
1/320 | f/5.6 | ISO 125 (regen druppel op het objectief zie boven hoedje Mickey)

Wanneer kies je voor een compact camera?

Je kiest voor een compact camera wanneer je een lichte en eenvoudig te bedienen camera voor dagelijks gebruik of op vakantie wil. En geen zin hebt om tussendoor van objectiefs te wisselen. En wilt geen aparte cameratas meenemen. Je maakt weinig foto’s in een donkere omgeving en wilt geen snel bewegende onderwerpen fotograferen. Een kleine camera die je makkelijk met je meeneemt en waar je snel even een leuke foto mee kunt maken, dat vind je fijn.

Wanneer kies je voor een systeemcamera?

Een systeemcamera is door het formaat en gewicht ook geschikt voor dagelijks gebruik of op vakantie. Maar ben je van plan om meer te leren over fotografie en vind je het leuk om te experimenteren met de instellingen? Dan kies je voor een systeemcamera. Je vindt het prima om eventueel meerdere objectieven mee te nemen en tussendoor een ander objectief op de camera te moeten plaatsen. Je wilt meer mogelijkheden met fotografie én met video. Kortom, ga je serieuzer met fotografie aan de slag. Dan is een systeemcamera de juiste keuze. Met een systeemcamera kun je wat langer vooruit, mede doordat je groeit als fotograaf en steeds betere objectieven kunt aanschaffen.

1/25 | f/4.5 | ISO 100 at 72mm

Conclusie

Is een compact camera iets voor mij? Helaas voor mij persoonlijk is een compact camera het toch net niet. Dit komt dat ik helemaal gewend ben aan het a7 systeem van Sony. En het ook niet erg vindt om met deze camera rond te sjouwen. Zo worstelde ik nog wel eens met de ontspanknop. Deze zat voor mij net iets te ver naar het midden van de camera. En voor snapshots gebruik ik mijn iPhone 11 Pro.

Mijn vrouw daarentegen vond het formaat erg prettig. Lekker compact en past in nagenoeg elke jaszak. Dus geen gesleep met een cameratas. Je hebt hem zo ook lekker snel paraat om een foto te maken. En zo zal ervoor de volgende vakantie een Sony compact camera aangeschaft worden. Het is toch wel erg goede camera.

Foto’s zijn gemaakt in het RAW formaat. En ontwikkeld in Adobe Lightroom Classic. 

 

 


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

2 reacties op “Sony RX100 VI – Compactcamera”

 1. Rick avatar
  Rick

  Hoe zijn de jpeg foto’s. Zit er zoveel verschil tussen jouwn camera en deze?

 2. Daan avatar

  Dag Rick,

  Zelf niet gefotografeerd in JPEG met deze camera.Fotografeer zelf altijd in het RAW formaat.

  Welke verschillen bedoel je? Beeldkwaliteit, dynamisch bereik, bediening of iets anders? Het zijn twee compleet verschillende systemen. Het is dan ook Appels met Peren vergelijken. 😉

Geef een reactie

error: Content is protected !!