Gap jumps – oefenen

“Gap jumps” De Mindfuck van menig mountainbiker. En zo ook die van mij, maar hoe deze mindfuck te overwinnen? Zo eerst vorig jaar een enduro clinic gevolgd. Jumpjes en tafels lukte nog wel, maar op moment dat er een gat tussen zit dan blokkeert er iets tussen mijn oren.

Maar waar en hoe ga je oefenen. Paar keer naar Bikepark Mook en Kleve geweest, maar dit was het voor mij persoonlijk toch net even niet. Wilde zelf liefst oefenen in rustige omgeving en niet te ver te hoeven rijden. Bikepark Mook is toch weer kleine 15 min rijden (met de auto) net als Bikepark Kleve.

gap jump -- mtb hopper coach table

MTB hopper coach opgebouwd als kleine tafel. Met enkel tussenstuk.

MTB Hopper Coach ?

Opzoek gegaan naar portable jumps die makkelijk in hoogte te verstellen zijn. Naar wat rond neuzen kwam ik bij de MTB Hoppers uit. Deze zijn wel erg prijzig! Gelukkig goede aanbieding kunnen vinden voor de “MTB Hopper double bridge”. Hiermee kan ik twee jumps maken die geleidelijk in hoogte te verstellen zijn. Tevens de mogelijkheid bied, om er een tafel jump mee te maken. Die in hoogte/grote te verstellen is.

Deze set was nog steeds prijzig, maar het heeft mij enorm geholpen om het jumpen en het vertrouwen weer rustig op te bouwen. Zijn MTB Hoppers een Must Have? Nee… Er zijn genoeg alternatieven 😉

Gestart met oefenen van kleine jumpjes en tafels met twee MTB Hopper Coaches. Eerst met kleine tafel en heel langzaam de hoppers verder uit elkaar gezet. (onderstaande opstelling). Dit net zo lang gesprongen tot het vertrouwd voelde.

Volgende stap was een hogere tafel met één en daarna met twee (oranje) tussenstukken. Dit ging goed. Zelfs als ik één tussenstuk er tussen uit haalde, maar haalde ik het tweede tussenstuk er tussen uit (die bij de landing) dan kwam de Mindfuck weer. Deze opstelling net zo lang gesprongen tot het goed voelde. Opgegeven moment tussen stuk er tussen uitgehaald.

Om langzaam grotere gaps te kunnen springen de Hoppers iets verder uit elkaar gezet. Telkens met het tussenstuk bij de landing als safety net. Als het echt goed aanvoelde verwijderde ik het tussenstuk. Op deze manier probeer ik mijn Mindfuck stap voor stap te overwinnen.

Grote tafel met de twee tussen stukken en een zelf geknutselde drop met daarachter nog een losse hopper 😉

 

Je zelf Filmen

Je zelf filmen kan je helpen om je zelf te analyseren en je techniek te verbeteren. Wij hebben ons zelf gefilmd met een GoPro op klein statiefje. En focuste ons elke keer op een klein onderdeel van het springen. Bijvoorbeeld: voorbereiding voor de sprong, afsprong, landing etc.. Vaak denk je iets te doen, maar kijk je de beelden terug en blijkt het toch anders te zijn. Bijvoorbeeld het inveren bij de landing.

Wil je gap jumps onder de knie krijgen.

Begin rustig, bouw vertrouwen op met kleine jumpjes en tafels. Het volg een clinic waar de basis van jumps aanbod komt. Kan zeker een toegevoegde waarde zijn. Bijvoorbeeld de Trail, Enduro en of Jump clinic van MTBflow.nl.

Nu heb je een clinic gevolgd. Nu is het tijd om op je eigen tempo aan de slag te gaan met oefenen van jumps. Je zelf filmen kan je ook helpen met verbeteren van je techniek. Maar ook samen met een fiets maatje/vriend oefenen.

Op moment dat het voor jou goed voelt ga je oefenen met (kleine) gap jumpjes. Begin klein, Rome is ook niet in één dag gebouwd. ;).

 

Gap jumps .

Mountainbike gpx routes Reichswald

 

3 reacties:

 1. Wow mijn niet gezien. Je hebt het over volgen van een clinic. Welke clinic zou jij adviseren om te doen. Fiets al wat jaren en heb een beginner clinic gedaan.

  Alvast bedankt,

  John

 2. Hoi John,

  Las in je eerdere reactie dat je vooral Borculo fietst. Als je hoofdzakelijk dit soort (gravel) routes fiets?

  Dan zou ik persoonlijk de beginners clinic van MTBflow.nl Of het vervolg erop de trail clinic. Deze worden gegeven op de routes van Rijk van Nijmegen. Ook in de beginner zul je leuke technische stukjes leren rijden….

 3. Bedankt voor de tip. Ga binnen kort de clinic in Nijmegen volgen.

Geef een reactie