Gap jumps – oefenen

“Gap jumps” De Mind fuck van menig mountainbiker. En zo ook die van mij, maar hoe deze mindfuck te overwinnen voor kleine gap jumps. Zo eerst vorig jaar een clinic gevolgd. Jumpjes en tafels lukt nog wel, maar op moment dat er gat tussen zit dan blokkeert er iets tussen mijn oren.

Maar waar en hoe ga je oefenen. Paar keer naar Bikepark Mook en Kleve geweest, maar dit was het voor mij persoonlijk toch net even niet.

gap jump -- mtb hopper coach table

MTB hopper coach opgebouwd als kleine tafel.

MTB Hoppers ?

Van een kennis een MTB Hopper Intro te leen gekregen en hiermee aan de slag gegaan. De MTB Hoppers zijn makkelijk in hoogte te verstellen. Je kunt lekker klein beginnen om het rustig op te bouwen. Naar weekend te hebben gespeeld met de MTB Hopper Intro was ik om. En ben ik gaan kijken voor een eigen MTB Hopper. Na wat wikken en wegen, want die dingen zijn nou niet echt goedkoop te noemen. Uitgekomen bij de MTB Hopper Coach. Waar gelukkig een mooie actie mee was. Dit samen met kortingscode van 10% de bestelling geplaatst.

Ben gestart met oefenen van kleine jumpjes en tafels. nu gaat springen van kleine jumps en tafels (redelijk) goed, maar hoe ga ik nu die Mind fuck overwinnen? Begonnen met Twee hoppers tegenover elkaar. En heel langzaam verder uit elkaar te zetten. Dat ging goed met onderstaande opstelling. Zette ik de Hoppers stukje hoger voelde het niet goed. Op zoek naar oplossing.

Ben zelf een landing gaan knutselen met boomstammetjes en zand. Dit was minder een mindfuck dan twee hoppers tegenover elkaar. Op zelfde manier kun je dus ook jump zelf maken. Hoppers kunnen handig zijn, maar zeker geen vereiste!

Afgelopen maanden het springen rustig opgebouwd tot dat ik een gap van kleine twee meter kan springen zonder te aarzelen. Het vertrouwen is gegroeid en aan mijn techniek mag nog wat gesleuteld worden. Oefening baart kunst. En dit is wat ik komende maanden dan ook blijf doen. Dus niet zo zeer grotere gaps/jumps, maar techniek verbeteren. Hier komt de GoPro van pas om je zelf te filmen.

Wil je gap jumps onder de knie krijgen.

Begin rustig, bouw vertrouwen op met kleine jumpjes en tafels. Volg een clinic waar de basis van jumps aanbod komt. Bijvoorbeeld de Trail, Enduro, Jump clinic van MTBflow.nl.

Nu heb je een clinic gevolgd. Nu is het tijd om op je eigen tempo aan de slag te gaan met oefenen van jumps. Je zelf filmen kan je ook helpen met verbeteren van je techniek. Maar ook samen met een fiets maatje/vriend oefenen. Op moment dat het voor jou goed voelt ga je oefenen met gap jumpjes. Begin klein, Rome is ook niet in één dag gebouwd. 😉

Gap jumps .

 

Mountainbike gpx routes Reichswald

 

3 reacties:

 1. Wow mijn niet gezien. Je hebt het over volgen van een clinic. Welke clinic zou jij adviseren om te doen. Fiets al wat jaren en heb een beginner clinic gedaan.

  Alvast bedankt,

  John

 2. Hoi John,

  Las in je eerdere reactie dat je vooral Borculo fietst. Als je hoofdzakelijk dit soort (gravel) routes fiets?

  Dan zou ik persoonlijk de beginners clinic van MTBflow.nl Of het vervolg erop de trail clinic. Deze worden gegeven op de routes van Rijk van Nijmegen. Ook in de beginner zul je leuke technische stukjes leren rijden….

 3. Bedankt voor de tip. Ga binnen kort de clinic in Nijmegen volgen.

Geef een reactie