Gap jumps – oefenen

De Mindfuck van menig mountainbiker. En zo ook die van mij, maar hoe deze mindfuck te overwinnen? Zo eerst vorig jaar een enduro clinic gevolgd. Jumpjes en tafels lukte nog wel, maar op moment dat er een gat tussen zit dan blokkeert er iets tussen mijn oren.”Gap jumps

Wilde zelf liefst oefenen in rustige omgeving en niet te ver te hoeven rijden. Bikepark Mook is toch weer kleine 15 min rijden (met de auto).

MTB Hopper Coach ?

Opzoek gegaan naar portable jumps die makkelijk in hoogte te verstellen zijn. Naar wat rond neuzen kwam ik bij de MTB Hoppers uit. Deze zijn wel erg prijzig! Gelukkig goede aanbieding kunnen vinden voor de “MTB Hopper double bridge”. Hiermee kan ik twee jumps maken die geleidelijk in hoogte te verstellen zijn. Tevens de mogelijkheid bied, om er een tafel jump mee te maken. Die in hoogte/grote te verstellen is.

Deze set was nog steeds prijzig, maar het heeft mij enorm geholpen om het jumpen en het vertrouwen weer rustig op te bouwen. Zijn MTB Hoppers een Must Have? Nee… Er zijn genoeg alternatieven 😉

Gestart met oefenen van kleine jumpjes en tafels met twee MTB Hopper Coaches. Eerst met kleine tafel en heel langzaam de hoppers verder uit elkaar gezet. Dit net zo lang gesprongen tot het vertrouwd voelde.

Volgende stap was een hogere tafel met één en daarna met twee (oranje) tussenstukken. Dit ging goed. Zelfs als ik één tussenstuk er tussen uit haalde, maar haalde ik het tweede tussenstuk er tussen uit (die bij de landing) dan kwam de Mindfuck weer. Deze opstelling net zo lang gesprongen tot het goed voelde. Opgegeven moment tussen stuk er tussen uitgehaald.

Om langzaam grotere gaps te kunnen springen de Hoppers iets verder uit elkaar gezet. Telkens met het tussenstuk bij de landing als safety net. Als het echt goed aanvoelde verwijderde ik het tussenstuk. Op deze manier probeer ik mijn Mindfuck stap voor stap te overwinnen.

 

Je zelf Filmen

Je zelf filmen kan je helpen om je zelf te analyseren en je techniek te verbeteren. Wij hebben ons zelf gefilmd met een GoPro op klein statiefje. En focuste ons elke keer op een klein onderdeel van het springen. Bijvoorbeeld: voorbereiding voor de sprong, afsprong, landing etc.. Vaak denk je iets te doen, maar kijk je de beelden terug en blijkt het toch anders te zijn. Bijvoorbeeld het inveren bij de landing.

 

Wil je gap jumps onder de knie krijgen.

Begin rustig, bouw vertrouwen op met kleine jumpjes en tafels. Het volg een clinic waar de basis van jumps aanbod komt. Kan zeker een toegevoegde waarde zijn. Bijvoorbeeld de beginner Jump clinic in Bikepark Holten.

 

Nu heb je een clinic gevolgd. Nu is het tijd om op je eigen tempo aan de slag te gaan met oefenen van jumps. Je zelf filmen kan je ook helpen met verbeteren van je techniek. Maar ook samen met een fiets maatje/vriend oefenen.

 

Op moment dat het voor jou goed voelt ga je oefenen met (kleine) gap jumpjes. Begin klein, Rome is ook niet in één dag gebouwd. ;).

Mountainbike gpx routes Reichswald

Gap jump ergens in het Reichswald ;-)
Gap jump ergens in het Reichswald 😉

Gap jumps .


Geplaatst

in

door

Reacties

5 reacties op “Gap jumps – oefenen”

 1. mtbJohn avatar
  mtbJohn

  Wow mijn niet gezien. Je hebt het over volgen van een clinic. Welke clinic zou jij adviseren om te doen in omgeving van Nijmegen. Daar gaan we binnenkort naar toe verhuizen.

  Alvast bedankt,

  John

 2. Daan avatar

  Hoi John,

  Las in je eerdere reactie dat je vooral Borculo fietst. Als je hoofdzakelijk dit soort (gravel) routes fiets? Omgeving van Nijmegen aantal mooie uitdagende routes te vinden. Succes alvast met de verhuizing.

  Dan zou ik persoonlijk de beginners clinic van MTBflow.nl Of het vervolg erop de trail clinic volgen. Deze worden gegeven op de routes van Rijk van Nijmegen. Ook in de beginner zul je leuke technische stukjes leren rijden….

 3. mtbJohn avatar
  mtbJohn

  Bedankt voor de tip. Ga binnen kort de clinic in Nijmegen volgen.

 4. MTBnerd avatar
  MTBnerd

  Hey Daan,

  Op dat filmpje. Spring je met je Canyon ebike?? Is die fiets niet te zwaar om mee te spingen?

  1. Daan avatar

   Klopt met een Spectral ON. Prima om jumps mee te doen. Van gewicht weinig last.

   Recentelijk fiets meegehad naar bikepark Winterberg. En prima mee vermaakt op de verschillende afdalingstjes daar.

Geef een reactie

error: Content is protected !!