Welke SD geheugenkaart kiezen

De meeste digitale camera’s maken gebruik van SD kaarten, maar welke moet je nu kopen. Er zijn zoveel soorten en smaken? Maar welke moet je nu hebben? Welke SD geheugenkaart

SD, Mini SD of micro-SD

Wat is het verschil tussen SD en micro-SD. De SD kaart en de micro SD kaart zal je het meest tegenkomen. En het verschil in grootte tussen SD en micro-SD kaart is zo groot, dat je je daar niet snel in hoeft te vergissen, maar ook met de Mini SD is het verschil niet te missen. Bij twijfel weke je moet hebben voor jou camera. Zie handleiding van je camera. De meeste camera’s zijn uitgerust met de grotere SD kaart. In deze blog post ga ik dan ook uit van de SD kaart.

Hoeveel GB heb ik nodig?

Hoeveel geheugen je nodig hebt, hangt af van het aantal megapixels van je camera, het aantal foto- en video-opnames dat je maakt en het bestandstype (RAW, jpg fine, jpg normal, RAW + jpg) die je kiest. Fotografeer je in het RAW formaat dan zullen je bestanden stuk groter zijn als je fotografeert in het JPEG formaat. Als je iedere opname gelijktijdig in RAW en de hoogste jpg kwaliteit opslaat, gebruik je misschien wel meer dan 10 keer zo veel geheugenruimte als je foto’s opslaat als normale jpg.

Hoe bepaal je nu hoeveel foto’s je kwijt kunt op je geheugenkaart. De meeste geheugenkaart fabrikanten geven indicaties, maar waar zijn deze op gebaseerd. Per camera zal de bestandsgrote verschillen van de RAW, jpg fine, jpg normal etc. Als ik de RAW bestanden van mijn Sony a7r3 op de computer bekijk zie ik dat deze zo’n 86 MB groot zijn. Als ik nu een geheugenkaart heb van 64 GB. Hoeveel foto’s passen er dan op mijn geheugenkaart. 64 GB = 64000 MB. Als ik dit deel door 86 MB dan is het 64000/86=. Er passen dan ongeveer 744 foto’s op een 64 GB geheugenkaart. Als je de grote weet van je foto’s dan kun je makkelijk zelf berekenen hoeveel foto’s er op een geheugenkaart passen.

Zelf hanteer ik voor mij zelf volgende stel regel bij mijn keuze voor de grote van een geheugenkaart. Met een camera tot 18 megapixels is een 16 GB geheugenkaart vaak al voldoende. Heb je een camera met 24 megapixels of meer dan kiezen de meeste voor een 32 GB geheugenkaart.

Schrijfsnelheid van je geheugenkaart.

Ook is de snelheid van de SD kaart van belang. Voor het maken van serie-opnames geldt: hoe hoger de snelheid in MB/s, des te beter het is. Let wel goed op bij het vergelijken van SD kaarten. Soms wordt alleen de leessnelheid opgegeven, terwijl bij de duurdere kaarten zowel de minimale schrijf- als lees- snelheid wordt genoemd. Zo vermeld Sony op haar SDXC G series UHS-II geheugenkaarten de lees en schrijfsnelheid. Sony 64 GB SDXC SF-G series UHS-II (Leessnelheid 300MB/s schrijfsnelheid 229MB/s) Als een SD kaart te langzaam is, dan raakt de buffer van je camera vol en houdt de camera op met het maken van opnames. Daarom is de maximale snelheid belangrijk voor het maken van foto’s. Maar je hoeft geen SD geheugenkaart te kopen, die veel sneller data weg kan schrijven dan je camera aan kan. Lees snelheid is vaak handig bij het inlezen van de kaart op je computer. Vaak dan wel in combinatie van een externe kaart lezer die deze snelheid ook aankan.

 

Verwarend al die aanduidingen.

Het meest verwarrende waar je tegenaan loopt bij de aanschaf van een sd-geheugenkaart zijn de verschillende saanduidingen. Vrijwel alle kaartjes zijn voorzien van een ‘class’-aanduiding Class Speed Rating”, aangegeven met een cijfer in een ‘C’. Dit getal geeft de minimale constante snelheid van een geheugenkaart aan. Dit is van belang voor het opnemen van video. Daarbij moet een constante stroom aan data verwerkt worden. Een class-2-kaart heeft een minimale snelheid van 2 MB/s, een class-10-kaart haalt 10 MB/s. Voor het opnemen van hd-video is tenminste een class 6-geheugenkaart vereist. Gebruik je de geavanceerde full-hd-filmfunctie op een spiegelreflexcamera of een compacte systeemcamera, dan is een class-10-geheugenkaart aan te raden.

welke-sd-geheugenkaart-kiezen

Maximale snelheid

Op sommige sd-kaartjes wordt de maximale snelheid in MB’s vermeld. Op andere kaarten wordt een x-waarde opgegeven. De schrijfsnelheid in vergelijking met een CD speler (266x = 40mb/sec, 633x = 95 mb/sec),

De grote uitdaging van deze x-waarde is? Dat er geen standaard voor is. Het is niet met zekerheid te zeggen of de opgegeven waarde een pieksnelheid is, die alleen korte tijd wordt behaald. Je weet ook niet of de lees- of schrijfsnelheid wordt bedoeld. Bekijk dan altijd goed de website van de leverancier.

UHS kaarten

Voor grotere en nieuwere SDHC en SDXC kaarten is er een nieuwere snelheidsaanduiding. Dit om het nog gemakkelijker te maken. UHS of Ultra High Speed. Er is een UHS-I en UHS-II klasse, UHS-I gaat met maximaal 104MB/s en UHS-II maximaal 312MB/s. Dit is aangegeven met een Romeinse I of II.

Ulta High speed (UHS) waarbij de minimale schrijfsnelheid wordt aangegeven met een U met daarin een cijfer (U10 en U30). UHS Class 1 (voor Full HD video) schrijven gegarandeerd met een minimale snelheid van 10 Mb/sec. UHS Class-3 (aangeraden voor 4K video) met tenminste 30 mb/sec. De maximale schrijfsnelheid, die wordt aangeduid met een Romeins cijfer, ligt veel hoger dan de minimale schrijfsnelheid ( UHS-I 104 MB/s)

UHS-II kaarten hebben extra contact pinnetjes. De geheugenkaart werkt alleen als een apparaat deze ondersteund. Anders zal de UHS-II kaart terugvallen naar de hoogst mogelijke snelheid die het apparaat aankan. Controleer de handleiding van je camera of deze de snelheiden van de UHS-II geheugenkaarten aankan. 

 

Beste geheugenkaart voor fotografie

SD vs SDHC vs SDXC: afhankelijk van de hoeveelheid data die er op past, is het een SD kaart (tot 2 GB), een SDHC kaart (2 – 32 gB) of SDXC kaart (meer dan 32 GB)
Voor fotografie heb je niet eens een snelle geheugenkaart nodig. Maak je veel serie-opnames. Bijvoorbeeld 6 frames met een 36 megapixel (of meer) sensor, waarbij je ook nog eens de bestanden zowel in RAW als jpg opslaat, dan heb je natuurlijk een snellere SD kaart nodig dan een fotograaf die af en toe een kiekje schiet. Maar vaak is de camera de beperkende factor, als het gaat om het opslaan van informatie. Dan leidt een snellere SD geheugenkaart niet tot snelheidswinst. Maak je geen serie-opnames, waarbij je in een paar seconden tijd tientallen opnames maakt, dan zijn eigenlijk alle moderne SD kaarten goed genoeg. Afhankelijk van de hoeveelheid opnames die je maakt, is de opslag capaciteit een belangrijke factor voor je keuze. De meest gebruikte kaarten zijn tegenwoordig 16GB SDHC kaarten

Voor het maken van serie-opnames is het belangrijk dat een SD geheugenkaart in een korte tijd een grote hoeveelheid data op kan slaan. Dat wordt aangeduid met speed class 2, 4,6, 7 of 10.Het cijfer staat voor het aantal MB dat de kaart per seconde op kan slaan. Een speed class 10 kaart is dus bij het maken van serie opnames 5 keer zo snel als een Speed class 2 kaart. Hoe sneller de speed class van een SD geheugenkaart, des te langer het duurt dat de buffer van je camera vol raakt bij het maken van serie opnames.

 

Video

Voor video is een constante datastroom belangrijker dan de maximale snelheid en wordt een SD geheugenkaart afhankelijk van de snelheid ingedeeld in klassen. Hoe langer de video-opnames duren, des te groter de kans wordt dat een langzame geheugenkaart de datastroom niet meer aankan. Met name bij Full-HD (of: 4K) video (en het maken van serie-opnames in hoge resolutie) is de keuze van een geheugenkaart met de juiste klasse belangrijk.

Kaart schrijfsnelheden (95 MB/s) geven de maximale prestatie. Class noteringen (Class 10) geven de minimale constante datastroom. Voor video is een class notering belangrijker.

XQD geheugenkaarten

Een XQD geheugenkaart lijkt op een SD geheugenkaart, maar dat is het niet. Een XQD geheugenkaar is 1,4 mm dikker. De XQD geheugenkaart is wat snelheid betreft misschien wel de Formule-1 wagen onder de geheugenkaarten. De XQD geheugenkaart is ontwikkeld voor high-end video. Er zijn bijna geen camera’s die overweg kunnen met het XQD formaat. De Sony a9 en paar high end Nikon camera’s dit deze geheugenkaart ondersteunen. Er bestaan XQD geheugenkaarten met een opslagcapaciteit van 2 TB., maar 32 GB en 64 GB komen het meest voor.

Controleer de handleiding

Controleer de handleiding van je camera welke SD geheugenkaarden ondersteund worden. Onderstaande tabel is afkomstig uit de handleiding van mijn Sony A7R III. Als je de bestandsgrote weet van je JPEG/RAW bestanden dan kun je zelf al snel berekenen welke grote het beste bij je past.

SDXC-geheugenkaarten (met een geheugencapaciteit van 32 GB of meer,) zijn  soms niet te gebruiken in oudere camera’s of kaartlezers. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je camera voor je een grote SD geheugenkaart koopt.

 

Grote geheugenkaarten zijn handig om veel foto’s op kwijt te kunnen, maar is dit handig/verstandig. Zelf verwissel ik de geheugenkaart als deze zo’n 500 foto’s bevat. Niks is vervelende om foto’s kwijt te raken. Tijdens vakanties leeg ik elke dag mijn geheugenkaart op mijn laptop en maak backup op een externe SSD harde schrijf. Het kan soms ook tot problemen zorgen als je doorschiet tot dat je geheugenkaart vol is. Het kan zijn dat je geheugenkaart corrupt raakt. Dit jaren geleden meegemaakt met een Canon EOS 5D MKII

Aantal opties

Ondersteund je camera UHS I en wil je een geheugenkaart die geschikt is voor foto en video. Dan zijn de onderstaande geheugenkaarten een optie. Prijzen variëren tussen de 20,- en 40,- euro voor een 32 GB geheugenkaart.

 • Sandisk SDHC Extreme class 10 U3 UHS-I 90MB/S
 • Sandisk SDHC Extreme Pro UHS-I U3 95mb/s
 • Sony SDHC  SFUZ UHS-I U3 95mb/s
 • lexar SDHC  633x 95mb/s Professional UHS-I .

Ondersteund je camera UHS II. Dan zijn de onderstaande geheugenkaarten een optie. Prijzen variëren tussen de 40,- en 100,- euro.

 • Sandisk Extreme Pro UHS II SDHC 300MB/S
 • Sony SDHC SF-M series UHS-II R260 / W100
 • Sony SDHC SF-G series UHS-II  R300 / W299
 • Lexar SDXC 1000x Profesional UHS-II 150mb/s
 • Lexar SDXC 2000x Profesional UHS-II 300mb/s

Prijzen verschillen enorm per winkel. Advies is dan ook om diverse winkels te bekijken voor prijzen. Bijvoorbeeld met behulp van de pricewatch van Tweakers. Lexar heeft aangegeven te stoppen en in de verkoop te gaan. Ondanks dat deze kaarten tot de betere behoren lees je nu steeds meer het advies om deze niet meer te kopen. Dit in verband met eventuele garantie.

Welke geheugenkaarten gebruik ik zelf.

Aantal jaar geleden van de 16GB Sandisk Extreme Pro geheugenkaarten overgestapt op de 32GB Lexar 2000x en 1000x geheugenkaarten. Bij de laatste fotografie reis drie Lexar geheugenkaarten kwijt geraakt. Gelukkig geen foto’s kwijt. (backups). Nu wilde ik deze vervangen voor nieuwe Lexar geheugenkaartjes. Lexar heeft in juni 2017 aangegeven te stoppen met geheugenkaarten. De voorraden bij diverse winkels zijn aan het opdrogen. Is het dan nog verstandig om te kiezen voor Lexar als merk. (garantie)

Nu ik volledig ben overgestapt op de Sony Full Frame systeemcamera’s (Sony a7r III en a7r II) En de ongecomprimeerde RAW bestanden van deze camera’s +/- 85MB groot zijn en ik zo nu en dan aan het experimenteren ben met filmen. Was de keuze snel gemaakt voor de 64GB geheugenkaarten van Sony. .

 • Sony 64GB SDHC SF-G series UHS-II R300 / W299 (2x)
 • Sony 64GB SDHC SF-M series UHS-II R260 / W100 (2x)
 • Lexar 32GB SDXC 2000x Profesional UHS-II 300mb/s (1x)
 • Lexar 32GB SDXC 1000x Profesional UHS-II 150mb/s (2x)

Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

4 reacties op “Welke SD geheugenkaart kiezen”

 1. Jan avatar
  Jan

  Welke kaart kan ik het beste kopen voor A7 III. of maakt dat niet uit

 2. Daan avatar

  Dag Jan,

  Welke kaart gebruik je nu? De oude kaarten die je gebruikte in de Fujifilm X camera werken prima in de Sony a7III.

  Groet,
  Daan

 3. Jan avatar
  Jan

  Daan. Heb 2 Sandisk Extreme Pro 32 gigabyte kaarten.

 4. Daan avatar

  Dag Jan,

  De Sandisk extreme pro zijn snel genoeg voor de Sony a7 III.

  Groet,
  Daan

Geef een reactie

error: Content is protected !!