Mountainbiken hoe paard te passeren ?

Als mountainbiker kom je wel eens een ruiter te paard tegen. Dit is een vraag de mij geregeld gesteld wordt door mensen die gezellig rondje mee crossen door het Reichswald. In het Reichswald is de kans groot dat je een ruiter te paard tegenkomt. Je deelt immers de paden. Mountainbiken hoe paard te passeren

Paarden zijn net als de meeste dieren alerter op onbekend terrein. Het zijn vluchtdieren. Ze zijn gespitst op onverwachte geluiden en bewegingen om zich heen. De meest voorkomende schrikreactie van een paard is een onverwachte sprong opzij. .

Mountainbiken hoe paard te passeren

Waarschuw tijdig ! Niet bellen, maar groet vriendelijk

Een paard kan altijd ineens opzij springen

Ga er voor de zekerheid vanuit dat het dier ineens een meter opzij kan springen, jouw kant op. Zeker als je het van achteren nadert, is het verstandig om met een boog om de viervoeter heen te rijden. Vaart minderen is altijd aan te raden.

Bellen of roepen?

Je kunt het beste even roepen dat je eraan komt. Van een fietsbel kunnen paarden schrikken. Aan mechanische geluiden zijn de meeste paarden niet gewend. Een mensenstem klinkt wel vertrouwd. Dus het beste is een vriendelijk ‘Goedemorgen’ of ‘Goedemiddag’ naar de ruiter.” En je ziet vaak de oren van paard richting het geluid bewegen 😉 , dan weet je dat het paard je ook gehoord heeft. 

Wat je vooral niet moet doen: geruisloos en op hoge snelheid naderen, zeker niet als je met een groep bent. Als het dier achter zich een geruisloze massa in hoog tempo ziet/hoort naderen, kan het zich bedreigd voelen. En schrik reactie kan zijn met alle vier de benen de lucht in en in ergste geval op een rennen zetten. 

Geef ruiter en paard de ruimte

Als je een paard tegemoet komt rijden, geldt eigenlijk hetzelfde: minder vaart, fiets er rustig langs op gepaste afstand.

Onzekere Ruiter

Als je merkt dat de ruiter zijn/haar paard niet goed onder controle heeft (het paard loopt half de weg op, heeft zijn hoofd hoog geheven en loopt onrustig), wacht dan even rustig. Tot de ruiter kan passeren. Daarmee maak je het paard en ruiter een stuk makkelijker en voorkom je dat het dier ineens tegen jou aan loopt. En dat is geen pretje 😉

Ook niet iedere mountainbiker is een Mathieu van der Poel. Heb dus ook geduld met onervaren of onzekere ruiters.

Bovenstaande is eigelijk ook van toepassing als je een wandelaar met een hond passeert. Doe dit op gepaste snelheid. En kondig je tijdig aan dat je eraan komt en geef ze de tijd om hond aan te lijnen of bij zich te roepen. En ook hier matig je snelheid.

Geef elkaar de ruimte en respect !

Mountainbike routes Reichswald (GPX routes) 

 

MTB gedragregels

2 reacties:

 1. Gaaf dat jij als mountainbiker de moeite neemt om dit op je website te plaatsen. Rij je zelf ook paard?

  Rij zelf op de Utrechtse Heuvelrug. En kom wel eens van die groepen tegen die op volle race snelheid langskomen. En op je aan het mopperen zijn dat je in de weg rijdt. Tijdens de lockdown was dit wel heel erg.

  • Hoi Linn,

   Rij zelf geen paard dat laat ik aan mijn vrouw over. Help wel mee met het verzorgen (op de wei zetten, uitmesten etc.)

   Heb zo iets het is kleine moeite om even stapvoets langs te fietsen en netjes te groeten.

   Je hebt gelijk. In begin van de lockdown was het hier in het bos erg druk. En veelal mensen die je normaal nooit ziet en vooral rekening hielden met zich zelf. Gelukkig zijn veel van de Corona wandelaars en fietsers verdwenen. Die zijn waarschijnlijk weer aan het winkelen of zitten in de sportschool 😉

   Groet,
   Daan

Geef een reactie