Landschapfotografie dicht bij huis

Landschapfotografie is meest populaire vorm van fotografie. Maar hoe populair landschapsfotografie ook is, veel mensen blijven het één van de meest lastige vormen van fotografie vinden. Een goede landschapsfoto die een emotie communiceert, een verhaal verteld, compositie technisch goed in elkaar steekt, op het juiste moment gemaakt is met een duidelijk gevoel voor het juiste licht en technisch goed gemaakt is, is niet gemakkelijk. Het is en blijft een enorme uitdaging. Dat is natuurlijk ook één van de leuke facetten van landschapsfotografie. En dan hebben we het nog niet over het vinden van de juiste locatie.

Landschapfotografie dicht bij huis - Foto by Daan Wagner
Tanah Lot Bali Indonesia in de vroege ochtend

Je hoeft niet altijd ver te reizen om mooie landschap foto’s te maken. Nederland is klein. En er is genoeg moois te vinden binnen een straal van paar kilometer. Zo wonen wij zelf op het platte land. En als ik de deur uit loop wordt ik omringt door natuur die zeker de moeite waard is om foto’s van te maken. Alleen zag ik het niet. Ik had het niet door! Laat staan dat ik de camera pak en foto’s ga maken. Zo dacht ik bijvoorbeeld; ik moet naar de Posbank als de heide in de bloei staat, zonsopgang/ondergang.

En we weten inmiddels wel dat landschapsfotografie tijd kost. Veel tijd ! Als ik naar de Posbank rijd om daar een ochtend te gaan fotograferen ben ik aan reistijd al 1,5 uur enkel reis kwijt. Tel daar 3 uur fotograferen bij en ik ben al snel 6 uur verder. In de wetenschap dat er uiteindelijk maar één foto overblijft waar het echt om gaat als ik geluk heb! .

Landschapfotografie dicht bij huis - Foto by Daan Wagner
Posbank net voor zonsondergang

Landschapsfotografie wordt door veel mensen als moeilijk ervaren. Gezien het veel voorbereiding kost. Er zo op uittrekken zonder  enig idee wat je wilt gaan fotograferen. Verkleint de kans dat je met die bijzondere landschapsfoto terug komt aanzienlijk. Net als bij iedere andere vorm van fotografie is het hebben van duidelijk beeld van wat je wilt maken, essentieel. Een ervaren landschapsfotograaf gaat niet de deur uit zonder dat hij of zij weet welke foto hij/zij gaat maken. Wordt het exact zo? Nee, nooit. Makkelijker gezegd dan gedaan. Oefening baart kunst. Zoek eens plek in je omgeving waar je niet ver voor hoeft te reizen om te oefenen. Zo kun je oefenen met instellingen van je camera, maar ook met hoe bereid ik de shoot voor. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van apps zoals “photopills” of vergelijkbare app.

Landschapfotografie dicht bij huis - Foto by Daan Wagner
Ven-Zelderheide. Bij ons achter het huis.

photopills

In het tabblad “Pills” vinden we de gereedschappen die ons kunnen helpen om goed voorbereid op pad te gaan. Dit tabblad telt 14 opties, waarvan ik zelf de volgende veel gebruik te weten Planner, Sun, Moon, Exposure, Night AR.

De Planner gebruik ik om voor de gekozen locatie de volgende zaken te weten te komen. Bijvoorbeeld; schaduwlengte, zonsopkomst, zonsondergang, maanopkomst, maanondergang, schemeringen, blauw uurtje, gouden uurtje etc. Via een schuifbalk kun je dit tot op de minuut nauwkeurig voor je locatie raadplegen. .

Je moet het ‘zien’

‘Zien’ is niet meer dan je realiseren dat dingen je makkelijker opvallen, als je er ook geïnteresseerd in bent of een passie voor hebt. Het is niet iets ‘magisch’ wat de ene fotograaf wel heeft en de ander niet. Als je een onderwerp vindt waar je echt een passie voor hebt, zal je merken dat ‘zien’ iets vanzelfsprekends is. Ja het klinkt simpel, maar vraag je echt eens af wat voor jou het belangrijks is. Het maken van een mooie foto of het feit dat je daar bent en geniet van alles om je heen? Zou je daar ook zijn als je niet zou fotografereen? Met andere woorden, is je passie voor het landschap en het licht groter dan je passie voor fotografie? Of andersom?

Landschapfotografie dicht bij huis


Geplaatst

in

,

door

Tags:

Reacties

2 reacties op “Landschapfotografie dicht bij huis”

  1. Jan avatar
    Jan

    Goede tips en mooie foto’s

Geef een reactie

error: Content is protected !!