Reichswald MTB route 24km 500hm

GPX Downloaden
Download is available until [expire_date]
 • Versie
 • Downloaden 151
 • Bestandsgrootte 55.43 KB
 • Aantal bestanden 1
 • Datum plaatsing 10 september 2021
 • Laatst geüpdatet 12 april 2022

Reichswald MTB route 24km 500hm

Dit is een route voor de ervaren (technische) mountainbiker.  Wat kun je verwachten; Reichswald MTB route 24km 500hm

 • afdaling bij de brandtoren zit er twee keer in
 • Lusje met kombochtjes en jumpjes. Die je afsluit met steile afdaling. (deze kan best pittig zijn)
 • Mini bikepark. Waar je lekker los kunt gaan op jumpjes en natuurlijke dropjes.
 • En paar leuke klimmetjes, waaronder de 26% klim. 

Het Reichswald kent geen vaste routes en mountainbikers worden gedoogd. Het kan dan ook voorkomen dat een deel van gpx route (tijdelijk) is afgesloten door Forstamt (bosbeheer). Je deelt het bos en je kunt op elk pad wandelaars en ruiters tegen komen. En die hebben ten alle tijden voorrang 😉

De afdaling bij de brandtoren zit er twee keer in. En is prima (rustig) te rollen zoals je kunt zien. Hij is wel verraderlijk als goed nat is.

Leuke afdaling waar je wat kleine jumpjes etc tegen komt en afsluit met steile afdaling. Ook deze is goed te rollen, maar ken je eigen grenzen. 😉

Het Reichswald of Rijkswoud is een glooiend bosgebied tussen Kranenburg, Kleef, Goch en Bedburg-Hau in Noordrijn-Westfalen langs de Nederlandse grens (Ven-Zelderheide, Milsbeek, Groesbeek) met als hoogste top de 95 meter hoge Rupenberg.

Het heeft een totale oppervlakte van circa 5100 ha en is hiermee het grootste samenhangende natuurgebied in de regio Nederrijn. Het bestaat bijna geheel uit bos en er leven diverse soorten zoogdieren, waaronder edelherten, reeën, wilde zwijnen en dassen. Het bos is doorsneden met kaarsrecht, parallel lopende paden, die een rasterstructuur vormen. Het Reichswald is het Duitse deel van wat vroeger het Ketelwoud was. Het hart van het Reichswald bestaat uit het 580 ha grote natuurgebied Geldenberg met daarin twee natuurreservaten van samen 49 ha. Het Reichswald maakt deel uit van de Nederrijnse Heuvelrug.

Het Reichswald kent een rijke historie. Ooit is er een keizer geboren, en in de Tweede Wereldoorlog vond hier de gruwelijke slag om het Reichswald plaats. Anno 2021 is het een mysterieus, mooi bos waar de stilte vaak regeert. .

Het Reichswald kent geen aangelegde mountainbike routes. Je deelt de paden met wandelaars, ruiters etc. Het is dan ook van belang dat we rekening met elkaar houden. Gedragsregels mountainbiken in het Reichswald

13 reacties:

 1. Woon in Nijmegen en zie dat jij paar interessante routes hebt gemaakt. Alleen zie ik bij deze staan dat die niet geschikt is voor minder ervaren mountainbikers.

  Is het te vergelijken met de route van Nijmegen en Groesbeek. Zoals truamapad.

  Groetjes,
  Kees

  • Die afdalingen waar Daan het over heeft is traumapad niks bij. Denk dat het meer geschikt is voor gevorderde rijders die zwarte routes durven te rijden.

   Heb dat stuk eens gelopen. Je kunt er niet eens fatsoenlijk lopen zo steil dat het daar is. Moesten op ons kont naar beneden haha

   Voor de gene die dit willen gaan rijden. Veel plezier. Mij niet gezien dit is mij net iets te 😀

  • Beste Kees,

   Traumapad is erg leuk om te doen, maar is niet te vergelijken. Het gaat hier steil en off camber naar beneden met wortels en op sommige stukken is pad uitgesleten door de regen. Dit maakt het wel een route voor de wat meer ervaren mountainbiker.

   Vind je het Traumapad uitdagend en soms nog lastig. Dan kun je beter voor één van de andere routes kiezen.

   Groeten,
   Daan

 2. WoW Jullie heb niet te veel gezegd. Wij waren al onder de indruk bij die brandtoren vanmiddag. Daar al afgestapt en wilde de rest ook zien. Man man man wat gaat het daar heftig naar beneden. Dat je daar naar beneden durft op je fiets. Respect 😀

  Zitten ook heftige klim stukken in zeg. Ben nog nooit zo vaak afgestapt. Super gaaf om te doen. Iets te hoog gegrepen voor ons 😛

  Volgende keer gaan we toch andere route van je rijden. Heb je nog tips

  Groetjes,
  Kees

 3. Beste Kees,

  Bij de brandtoren gisteren aantal takken etc. verwijderd. Het zou nu beter rolbaar moeten zijn 😉

  De 70km route is ook een leuke route stuk langer. Deze route heeft niet van die steile technische afdalingen. En laat je een groot deel van het mooie Reichswald zien. En heeft een paar leuke stops zoals 2de wereld oorlog begraafplaats van Kleve.

  Groet,
  Daan

 4. Wij hebben ons echt vermaakt zondag. Toen wij stuk lazen. Zijn bij die toren afgestapt. En eerst stuk te voet verkend. Super leuk stuk en iets wat je niet vaak tegen komt. Die hele steile afdaling is het ons niet gelukt om op de fiets naar beneden te gaan. Whahahahahaha

  Gaan dit zeker nog eens vaker fietsen. Nog tips hoe wel veilig beneden te komen.

  Groeten,
  Sander

  ps.
  Volgens mij zagen wij jou nog. Stonden bij die toren je kwam langs met “goedemorgen” en schoot naar beneden… Wij hebben rustiger aangedaan. 😛

  • Hoi Sander,

   Leuk om te lezen dat jullie de route gefietst hebben en dat wij elkaar tegengekomen zijn.

   Binnenkort plaats ik een alternatieve lus. Die gaat dan net voor dat steile uitgesleten gedeelte rechtsaf. Nog steeds lekker steil naar beneden met klein dropje aan het einde. Maar dan zonder uitgesleten bochtjes erin.

   Groet,
   Daan

 5. Kreeg de route van maatje doorgestuurd. haha 23km wel erg weinig was mijn eerste reactie. Damn wat een achtbaan wordt het opgegeven moment. Die afdaling naar het fiets pad toe is niet te doen met dit natte weer. Weet nu hoe het voelt om boom te knuffelen. Zodra het weer beter is komen wij zeker weer terug om onze downhill skils te oefenen.

  Wie weet vind je leuk om mee te fietsen.

 6. Hey Daan groeten uit ‘t Ven 😀 Leuke routes heb je gemaakt. Denk dat je beter een waarschuwing kunt plaatsen voor deze route. Dit is wel onNederlandse afdaling waar je niet zo even naar beneden hobbelt. Hebben je daar al aantal keer naar beneden zien hobbelen, maar je begrijpt vast wel wat ik bedoel 😛

  Zien daar met regelmaat groepjes naar beneden gaan met fullface helmen en bescherming. Zal vast een reden hebben?

  Top dat je deze routes gemaakt hebt.

 7. De route toch iets aangepast. Gezien hier aantal mensen zich overschat hebben met wat breukjes, kneuzingen etc. als gevolg.

  Route kent nog steeds nodige uitdaging en heb de MTB-Kuilen toegevoegd. Dit is soorten van bike parkje met jumpjes en drops. De afdaling bij de brandtoren zit er nu zelfs twee keer in. Nog steeds leuke uitdaging.

  En wie van klimmen houdt. De 26% klim zit er ook in net als paar andere leuke klimmetjes.

  • Hey Daan,

   Was gezellig om stukje samen op te fietsen vorige week.

   Die twee filmpjes geven wel leuke impressie wat men kan verwachten. Filmpjes zijn wel gemaakt toen nog lekker droog was. Het is nu op beide plekken verraderlijk glad. Door de regenval en de bladeren die er liggen. Dat hoef ik jouw niet uit te leggen. Haha! Je hebt mij goed onderuit zien gaan op eerste deel bij de brandtoren.

   Tot de volgende keer. App je binnen kort

   • Dat was zeker gezellig. Binnen kort maar weer eens rondje doen 😉

    Bij de brandtoren is het bovenin verraderlijk glad. Afgelopen zaterdag met klein groepje daar gefietst. Stond beneden te wachten en ze vonden het toch te glad. Er was er al één onderuit gegaan.

    Er is afgelopen weken wel nodige mm gevallen. Grond kan water bijna niet meer verwerken. Lets hope dat binnen kort weer wat langere periode droog is.

    Groet,
    Daan

Geef een reactie